Roślinne alternatywy mięsa

Burger roślinny - przepis

Nasz soczysty roślinny burger zadowoli nawet największego miłośnika mięsa. Przekonaj się sam!

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak – 100g
  • Bułka – 1szt.
  • Boczek – 2 plasterki
  • Sałata – 1 listek
  • Pomidor – 2 plastry
  • Ogórek – 5 plasterków
  • Majonez – 2 łyżki
  • Ketchup – 2 łyżki

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Kotleta przygotować wg instrukcji. Bułkę posmarować majonezem ułożyć sałatę na to usmażonego kotleta. Opcjonalnie można użyć podsmażonego boczku. Następnie plaster pomidora oraz ogórka oraz ketchup.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.