Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne Burrito z Rośliniakiem - przepis

Pyszne burrito z ryżem po meksykańsku, chili sin carne, tartym serem i awokado.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Tortilla placek – 1szt
  • Rośliniak mielony – 70g
  • Passata pomidorowa – 40g
  • Fasola czerwona – 40g
  • Ryż biały / brązowy – 30g
  • Ser żółty – 30g
  • Kukurydza – 30g
  • Śmietana – 30g
  • Sól – 7g
  • Pieprz – 1g
  • Papryczki jalapenio – 10g
  • Kolendra – 1g
  • Papryka słodka mielona – 2g
  • Papryka ostra mielona – 1g
  • Awokado – 30g

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Niemięso wymieszać z passatą, fasolą, kukurydzą, papyczkami jalapenio i przyprawami. Na środek tortilli dać warstwę ryżu, niemięsa z passatą, awokado, sera tartego. Zawinąć i przypiec z obu stron Podawać ze śmietaną.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.