Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne Chilli con carne - przepis

Wyrusz z nami w kulinarną podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak mielony – 400g
  • Fasola czerwona – 300g
  • Passata pomidorowa – 500g
  • Oregano – 3g
  • Chilli w proszku – 3g
  • Cebula – 9g
  • Czosnek – 100g
  • Pieprz – 3g
  • Słodka papryka mielona – 3g
  • Olej – 15g

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Przygotować rośliniaka wg instrukcji, następnie podsmażyć go na rozgrzanej patelni i odłożyć na później. Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek. Dodać passatę z przyprawami i odcedzoną fasolę. Całość dusić ok 15 minut. Na koniec dodać podsmażone niemięso.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.