Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne klopsy z sosem pieczarkowym - przepis

Delikatne roślinne pulpeciki w gęstym sosie pieczarkowym.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak – 160g
  • Makaron – 140g
  • Śmietana 30% – 60g
  • Cebula – 100g
  • Bulion / Woda – 150g
  • Zioła prowansalskie – 3g
  • Sól – 15g
  • Pieprz – 3g
  • Natka pietruszki – 2g
  • Olej – 15g
  • Mąka ziemniaczana – 15g
  • Pieczarki – 90g

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Mieszankę przygotować wg instrukcji. Z masy uformować małe klopsiki i piec w 180C przez ok. 10 minut. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko razem dusić. Następnie dodać pomidory i przyprawy. Na koniec do sosu wrzucić upieczone klopsiki.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.