Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne Kofty - przepis

Przyrządź z nami roślinne szaszłyki doprawione orientem.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak 200 g
  • Pieprz
  • ostra papryka
  • kolendra
  • cynamon
  • kumin

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Rośliniaka przygotowujemy wg instrukcji. Opcjonalnie dodajemy przyprawy po łyżeczce kolendry, soli i słodkiej papryki; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; po 1/3 łyżeczki cynamonu i kuminu (kminu rzymskiego). Podajemy z sosem tzatziki lub sałatką.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.