Roślinne alternatywy mięsa

Roślinny kotlet mielony - przepis

Z nostalgią wspominasz niedzielne obiady u babci? Z naszym przepisem na mielone możesz przenieść się w do tamtych czasów.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak – 70g
  • Bułka tarta – 6g
  • Ziemniaki – 100g
  • Koperek – 2g
  • Ogórek – 100g
  • Jogurt sojowy – 30g
  • Sól, pieprz – do smaku

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Rośliniaka przygotować wg instrukcji. Formować kotlety obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, posypać koperkiem. Ogórka obrać pokroić w plasterki połączyć z jogurtem doprawić do smaku.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.