Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne Meksykańskie taco z Rośliniakiem - przepis

Obłędnie doprawiona roślinna wołowina z jalapeno, sosem serowym w chrupiących tortillach.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • tortilla kukurydziana – 2szt
  • Rośliniak – 100g
  • papryka wędzona – 1/4 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • cynamon – 1/4 łyżeczki
  • kumin – 1/4 łyżeczki
  • sałata – 15g
  • pomidor – 40g
  • cebula czerwona – 10g
  • awokado – 50g
  • papryka jalapeno – 5g
  • ogórek – 20g
  • ser wegański – 15g

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Rośliniaka przygotować zgodnie z instrukcją, następnie dodać przyprawy i wymieszać dokładnie. Rośliniaka przełożyćna rozgrzaną patelnię, rozdrobnić przy pomocy łopatki i smażyć do zrumienienia się masy. Taco nafaszerować podsmażonym rośliniakiem, dodać pokrojone warzywa i posypać serem.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.