Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne pulpety w sosie pomidorowym - przepis

Marzy ci się makaron w stylu ,,Zakochanego kundla”? Sprawdź naszą roślinną wersję!

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • Rośliniak – 100g
  • Sos pomidorowy:
  • cebula – 10g
  • czosnek – 2g
  • olej – 2g
  • passata pomidorowa – 100g
  • świeża bazylia – 5g
  • cukier – 2g
  • sól, pieprz – do smaku

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Mieszankę przygotować wg instrukcji. Z masy uformować małe klopsiki i piec w 180C przez ok. 10 minut. Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Gdy cebula i czosnek zmiękną dodać passatę pomidorową. Podawać z makaronem lub gnocchi.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.