Roślinne alternatywy mięsa

Roślinne Spaghetti bolognese - przepis

Klasyk kuchni włoskiej w wersji roślinnej.

Przygotuj Rośliniaka:

Krok 1

Sposób 1
Do 1 szklanki mieszanki (100g)
dodaj 1/4 szklanki oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw na minutę następnie dodaj 3/4 szklanki wody (170 ml).

Krok 1

Sposób 2
Do szklanki mieszanki dodaj szklankę wody
(250 ml).

Krok 2

Wymieszaj
dokładnie

Krok 3

Odstaw na 15 minut

Krok 4

Formuj dowolne kotlety
pulpety burgery lub użyj jako farszu

Masę możesz dowolnie formować w burgery, pulpeciki, użyć zamiast mięsa mielonego do farszu pierogowego lub sosu. Wystarczy je tylko podsmażyć na patelni przez 5 minut, lub upiec w 180C przez 10 minut.

5 min
10 min / 180°
  • marchew – 1szt
  • cebula – 1szt
  • Rośliniak pieczony 15min
  • pulpa pomidorowa – 400g
  • oregano – 3g
  • sól – 8g
  • pieprz – 4g
  • bulion – 100ml
  • makaron spaghetti – 240g
  • ser żółty / parmezan – 21g
  • seler naciowy – 100g

Propozycja podania:

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchew i seler naciowy, następnie dodajemy cebulę i dusimy. Zalewamy bulionem, następnie dodajemy pulpę pomidorową i przyprawy. Na koniec dodajemy upieczone niemięso mielone i mieszamy.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.