Roślinne alternatywy mięsa

Rośliniak na warsztatach i mini-targach w Krynicy Górskiej

Handlowa ekipa Rośliniaka dzięki uprzejmości firmy CHEFS CULINAR, profesjonalnego dystrybutora w segmencie food service, uczestniczyła w środę 6-go grudnia w warsztatach połączonych z mini-targami, które zostały zorganizowane dla firmy ELBEST Hotels. 

Wydarzenie odbyło się w pięknej, zimowej atmosferze w Hotelu Krynica i było dedykowane dla kadry zarządzającej hoteli i ośrodków ELBEST: Managerów, Szefów Kuchni oraz Kierowników Działów oraz Zarządu Grupy ELBEST. CHEFS CULINAR zaprosił do udziału w imprezie swoich najlepszych dostawców, więc znaleźliśmy się w naprawdę zacnym gronie, wymieniając między innymi takie firmy jak Maspex, Kotanyi, Debic, Violife czy Fanex. 

Na naszym stoisku prezentacyjnym uczestnicy warsztatów i szkoleń mogli zapoznać się z propozycją produktów przekąskowych Rośliniaka – nuggetsami a’la qrczak oraz tartinkami z pastą z roślinnego „łososia” i „qurczaka”,

a także porozmawiać o roślinnych produktach przez nas oferowanych oraz „Rośliniakowej” wizji rozwoju produktów plant-based w segmencie HoReCa. 

W części warsztatowej nasz Chef Rafał Krzysztyniak przygotował wspólnie z ekipą z ELBEST Hotels dania z wykorzystaniem Rośliniakowych przebojów czyli roślinnej alternatywy dla wołowego mięsa mielonego oraz kurczaka. Efektem warsztatów były panierowane w panko kulki z roślinnego mięsa nadziane śliwką suszoną macerowaną w brandy, podane z crunchem ziołowym i sosem bbq oraz roślinny „qrczak” curry z jaśminowym ryżem. 

Uczestnicy przygotowali również dania na uroczystą kolację, która odbyła się wieczorem po wszystkich zajęciach. Nie mogło więc z tej okazji zabraknąć naszego roślinnego steku z „łososia” z makaronem ryżowym vermicelli, kulek z „qrczaka” w panierce panko z sosem mayo-wasabi oraz roślinnego „tuńczyka” teryaki na sałacie z kolorową komosą i grillowanymi warzywami. Wszystkie dania zostały pięknie zaprezentowane przez prowadzącego całą imprezę Pana Rafała Dziubka z CHEFS CULINAR i podane na gorącym bufecie razem z potrawami, przygotowanymi na bazie produktów wszystkich firm uczestniczących w tym wydarzeniu. Sądząc po szybkości z jaką wszystkie dania zniknęły z bemarów można sądzić, że wszyscy Szefowie i uczestnicy warsztatów bardzo dobrze wykonali swoje zadnia. 

Impreza zakończyła się częścią rozrywkową na której pracownicy ELBEST Hotels oraz reprezentacja CHEFS CULINAR oraz wszystkich zaproszonych dostawców mogła się wspólnie lepiej poznać, zintegrować oraz po prostu pobawić –  bo jak wiadomo – nie samą pracą człowiek żyje!

Serdecznie dziękujemy za możliwość udziału w tym wydarzeniu, szczególnie, że Rośliniak dopiero rozpoczyna swoją przygodę z CHEFS CULINAR. Mamy nadzieję, że pokazane przez nas rozwiązania przybliżą możliwości stosowania produktów roślinnych w gastronomii hotelowej, szczególnie, że wymagania Gości w tym zakresie będą jedynie rosły wraz ze wzrostem świadomości i znajomości żywności roślinnej.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.